Fiksna protetika

Zobna prevleka je kapica, ki ima obliko zoba in jo prilepimo na obrušen zob. Z njo obnovimo obliko, velikost, trdnost zoba in izboljšamo njegov videz. Izdelamo lahko: fasetirane prevleke, kovinsko-keramične prevleke, keramične inleje ali onleje, ali nadzidke.

FASETIRANE PREVLEKE

Nosilno ogrodje je vlito iz dentalne zlitine. Ker faseta pokriva le vidno ploskev prevleke, je pri odprtih ustih vidna kovina. Fasetirane prevleke se sčasoma razbarvajo, zato jih ne moremo primerjati s keramičnimi.

KOVINSKO-KERAMIČNE PREVLEKE

Nosilno ogrodje je iz kovine, nanj pa se po celi površini nanese dentalna keramika, kar zobni kroni daje ustrezen estetski učinek. Kovinsko-keramične prevleke veljajo za zlati standard v stomatologiji.

KERAMIČNI INLEJI/ONLEJI

Ker je porcelanski material zelo podoben zobni substanci – razlika med zobom in umetnim materialom skoraj ni opazna. Izdelujejo se, kadar ni ohranjene dovolj zobne substance za belo – kompozitno plombo, hkrati pa zob ni toliko poškodovan, da bi potreboval izdelavo prevleke.

NAZIDEK

Omogoča dobro združljivost, odvisna pa je od uporabljenih zlitin. Gre za kovinsko zlitino, ki se cementira v predhodno strojno izoblikovan koreninski kanal. Nazidki služijo za oprijem cementiranih prevlek in mostičev.